Työpaikkailmoitus on ehdottoman tärkeä, mutta huonosti muotoiltu ilmoitus voi karkottaa ehdokkaat jo ennen tehtävän hakemista. Ehdokas voi reagoida kielteisesti yhteen ainoaan sanaan, kun taas toisinaan kyse on kokonaisuudesta. Ennen työpaikkailmoituksen laatimista on pysähdyttävä hetkeksi pohtimaan, kenelle oikeastaan kirjoitamme? Liian usein rekrytoijat ja yritykset ajattelevat sisältä ulospäin eivätkä keskity ehdokkaan kokemukseen.

Seuraavassa on rekrytoijien ja yritysten tyypillisesti käyttämiä muotoiluja, jotka voivat karkottaa IT-ammattilaiset jo ennen tehtävään hakemista. Tunnistatko omasi?

”Stressinsietokykysi on erinomainen ja pidät helposti monta palloa ilmassa.”

Vaaditteko todella stressinsietokykyä? Monet IT-asiantuntijat ovat jo nyt ylityöllistettyjä ja hakeutuvat mielellään muualle saadakseen vähemmän stressaavan työn. Osoittakaa sen sijaan, että tasapaino on teille tärkeää – samoin kuin yhteistyö, kun toiveena on pitkäkestoinen ja kestävä suhde. Itseäni puistattaa aina, kun työpaikkailmoituksessa puhutaan ”stressinsietokyvystä”. Todellisuudessa sana kertoo enemmän yrityksestä kuin hakijasta.

”Toivomme sinulta…” ja tämän jälkeen vaatimus toisensa perään

Usein hakijalle esitetään pitkä lista vaatimuksia ja unohtuu kokonaan kertoa, mitä yritys voi hakijalle tarjota.

IT-ehdokkaita ei ole liiaksi. I know it and you know it. Korostakaa ainutlaatuisia myyntivalttejanne (USP), älkää niinkään vaatimuksianne. Muistakaa myös, että esimerkiksi ”hyvä yrityskulttuuri” ei ole ainutlaatuinen myyntiväittämä vaan lähtökohta.

”Vähintään 7 vuoden kokemus”

Tämä liittyy edelliseen: pitkä liuta osaamiseen, kokemukseen ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia voi todellakin karkottaa oikean ehdokkaan kauas. Ette välttämättä edes pidä jotakin asiaa vaatimuksena mutta kirjoitatte silti ”Toivomme sinulta…” ja perään monta ominaisuutta. Lukija kokee nämä ominaisuudet usein ehdottomiksi vaatimuksiksi. Etenkin naiset kokevat tällaisen usein vieraannuttavaksi, kun miehet saattavat ottaa tilanteen rennommin ja koettaa kaikesta huolimatta onneaan.

”Pääset osaksi mainiota yrityskulttuuria”

Vältä yleistyksiä ja itsestäänselvyyksiä. Näitä ovat esimerkiksi ajoissa olemisen korostaminen, yleinen puhe mainiosta yrityskulttuurista tai se, että tehtävässä pääsee käyttämään mielenkiintoista teknologiaa. Kirjoita mieluummin vaikkapa, mitä teknologiaa tehtävässä pääsee käyttämään, miten yrityksesi suhtautuu vapaisiin työaikoihin ja joustavuuteen sekä millaisia kehitysvaiheita on tulossa.

”Pystyt itsenäiseen työskentelyyn”

Unohdamme usein tiimin merkityksen. Monet päivittäin kohtaamistamme IT-ammattilaisista pitävät tiimiä ja esimiestä tärkeinä syinä työpaikan vaihtoon. Kerro, miten työskentelette yhdessä, lisää mukaan kuva tiimistä ja kuvaa, miten hakemanne ammattilainen voi sopia kokonaisuuteen. Yksinäinen pakertaminen teknologian parissa ei vetoa moneenkaan hakijaan. Ajattele omalta kannaltasi – haluat varmasti itsekin pallotella ideoitasi muiden kanssa.

”Lause, lause ja taas uusi lause…”

KISS: Keep IT Simple Stupid. Älä tee asioista turhan monimutkaisia. Pidä sävy henkilökohtaisena ja pyri välittämään tunnetila. Kirjoita mieluummin liian vähän kuin liikaa. Pyydä, että joku IT-tiimistä lukee ilmoituksen läpi, tai pyydä palautetta sopivalta verkkofoorumilta. Uskon sinuun – you can do it!

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä, kun seuraavan kerran etsit uutta tekijää IT-tiimiisi. Kun pohdit, miten voitte tehostaa IT-ehdokkaiden tavoittamista (sähköisesti ja fyysisesti), kilauta rohkeasti tänne päin tai lähetä sähköpostia!

Tilaa blogimme

Ida Åkvist

Ida toimii markkinointikoordinaattorina Tukholman toimistolla.