Uusi normaali. Se on sanapari, joka ei tarkoita mitään ja samalla kaikkea. Emme tiedä tarkalleen, miten maailma asettuu ja mitkä poikkeusolojen pakottamat tavat jäävät hyväksi havaittuina pysyviksi. Yksi on kuitenkin varmaa: koronan aiheuttama digiloikka on niin pitkä, ettei takaisin ole tassuttelemista.

Ravintola tarvitsee verkkokaupan, teollinen toimija jälleenmyyjäportaalin ja tapahtumajärjestäjä virtuaalitilan. Innovaatioille ja it-osaajille ei ole koskaan ollut näin paljon kysyntää.

Uusi normaali 1: Jokainen menestyvä yritys on digiyritys.

Joustava henkilöstöresursointi mahdollistaa nopean reagoinnin

Kaikkea ei voi ennustaa, sen saimme nähdä kirkkaan keltaisella yliviivaustussilla korostettuna. Kertarysäyksellä alkanut poikkeusaika osoitti samalla jouston ja nopean reagoinnin mahdin.

Kaikkea erityisosaamista ei voi eikä kannata sitoa yrityksen vakituiseksi resurssiksi.
It-konsultti on senioritason osaaja, joka tuo taloon täsmäosaamista, saapuu saman tien ja poistuu sovitusti. Sillä välin hän tekee sen, mitä sovittu on.

Koronan seurauksena it-konsulttien toimeksiannot jakautuvat kahteen laariin. Yhtäällä liiketoiminta pyörii entiseen tapaan: it-konsulttien hyödyntäminen on vakiintunut henkilöstöresurssoinnin työkalu ja projektit viedään läpi ennalta suunnitellusti.

Toisaalla pitkään muhinut palvelu tai tuote on selviämisen edellytys ja pakotettu äkkilähtö onnistuu vain kokeneen operatiivisen osaajan johdolla. Onneksi apua on tarjolla.

Uusi normaali 2: Sopeutujat selviävät.

Osaaminen on työnteon mallia tärkeämpää

Monen it-alan huippuosaajan rekrytointi on kariutunut toiveeseen saada työskennellä pääosin etänä. Kuluneen vuoden aikana viimeisetkin epäilijät saivat sen todeta: etätyöskentely ei ole epätyöskentelyä. Se on vain yksi malli hoitaa kaikki sovitut asiat – aikataulussa, laadukkaasti ja kommunikoiden.

Tämän jälkeen jokainen yritys miettinee etätyösääntöjään uudessa valossa sekä vanhojen työntekijöiden että uusien rekrytointien kohdalla. Loppujen lopuksi kuitenkin vain osaamisella on merkitystä, ei työnteon mallilla.

Uusi normaali 3: Työn monimuotoisuus on arvo, ei taakka.

Uudesta normaalista tulee pelkkä normaali

Uutisia it-rekrytoinnin etulinjasta: korona-aika sai osaajat palaamaan peruskysymysten äärelle. Olenko oikeassa työpaikassa? Onko tämä ihannetehtäväni? Nämä kysymykset toistuvat asiantuntijakandidaattien puheissa.

Jos yrityksellä on uskoa omaan tulevaisuuteensa, oikea rekrytointiaika on nyt. Silloin parhaat osaajat ovat omissa riveissä, kun maailma aukeaa ja uusi normaali on enää pelkkä normaali.

Pohditko it-rekrytointia tai it-konsultin sopivuutta yrityksesi tarpeisiin? Puntaroitko työpaikan vaihtoa? Pallottelemme mielellämme ajatuksia kanssasi – ota yhteyttä!

Tilaa blogimme