Tämä on SINULLE, rekrytoinnista vastaava IT-päällikkö, joka tarvitset IT-tiimiisi uuden osaajan ja pyydät henkilöstöosastoa apuun. Tämä on myös SINULLE, joka työskentelet HR:ssä ja jonka on saatava IT-päällikkö tajuamaan, miten haastavaa rekrytointi voi olla.

Epätoivoa on usein ilmassa, kun henkilöstöosasto saa IT-rekrytoinnin hoitaakseen. Oikeaa IT-ehdokasta ei saada liikkeelle pelkällä työpaikkailmoituksella. Potentiaalisia tekijöitä on etsittävä alan verkostoista ja foorumeilta. On tiedettävä, missä he ovat (he eivät aina ole LinkedInissä), oltava nopea ja osattava myydä yritystä sekä teknisestä että kulttuurisesta näkökulmasta. Onnistuminen vaatii YHTEISTYÖTÄ.

Seuraavassa on joitakin seikkoja, jotka sinun on rekrytoivana esimiehenä huomioitava, jotta henkilöstöosasto voi auttaa sinua parhaiten:

  • Nopeus. Tätä ei voi kyllin korostaa. Jos ehdokas on avoin uusille mahdollisuuksille, hänellä riittää valinnanvaraa. Enää et voi ajatella tyyliin ”ehdokas ei ehkä ollut oikea, jos hän ei voi odottaa viikkoa tai kahta”. Auta HR:ää palaamalla asiaan nopeasti, kun mahdollinen ehdokas on löytynyt, ja ole valmis etenemään haastatteluihin. Nopeus on yksi tapa myydä yritystänne ja osoittaa, että olette tehokkaita, seuraatte tilannetta ja välitätte rekrytoinnista. Tästä pääsenkin seuraavaan asiaan…
  • Rekrytointi on myymistä. Rekrytoivana esimiehenä ja tulevana työnantajana sinun on myytävä tehtävä ja yrityksenne ehdokkaalle niin, että ehdokas haluaa myydä osaamisensa teille. Tämä edellyttää vuoropuhelua, ei yksipuolista kuulustelua. Jos sinä et myy jotakin itsestäsi, joku toinen kyllä myy.
  • Ole realistinen. Mitä tämä tarkoittaa? Älä kuvaile tehtävänkuvassa unelmaehdokasta, jota ei ole olemassakaan. Henkilöstöosastolla ei aina tiedetä tarkasti, miten teknologiat liittyvät toisiinsa, miltä urakehitys näyttää ehdokkaan kannalta tai mitkä teknologiat ovat juuri nyt kuumia markkinoilla. Rajaa vaatimukset tärkeimpiin ominaisuuksiin ja jätä ”nice to have” -toiveet pois. Sinä olet asiantuntija – käytä osaamistasi ja auta HR:ää löytämään oikea tekijä juuri sinua ja tiimiäsi varten.

Muista, että kaikki osaavat jotakin, mutta kukaan ei osaa kaikkea. Henkilöstöosasto voi olla suureksi avuksi IT-rekrytoinnissa, mutta onnistuakseen parhaalla tavalla se tarvitsee myös rekrytoivan esimiehen apua. Suosittelen, että sinä rekrytoivana esimiehenä istut aluksi HR-asiantuntijoiden kanssa alas ja määrittelette yhdessä, mitä onnistunut yhteistyö edellyttää. Onnea matkaan!

"X,

Tilaa blogimme

Nadja Ekblom

Digitaalimyynti

Olen innostunut ihmisten ja tietotekniikan välisestä vuorovaikutuksesta ja sen vaikutuksesta meihin yksilöinä, organisaatioina ja yhteiskuntana. Tämä johti minut Wise IT:lle, jossa aloitin digitaalimyyjänä vuoden 2017 alussa. Blogissa kirjoitan muun muassa IT-trendeistä (niiden poikkeamista), joita havaitsen verkostoni kautta, omista ja ulkoisista tapahtumista tai kiinnostavista artikkeleista.