IT-alan senioriosaajakysely 2022

Laadukas koulutusstrategia pohjaa yrityksen määrittelemiin urapolkuihin. Lopputulos heijastuu suoraan rekrytoinnin laatuun ja työntekijöiden motivaatioon.  

“Teknologia-ala on erittäin nopeassa kehityksessä, joten jos yritys ei panosta henkilöstön osaamiseen, se jää jälkeen kehityksessä ja työntekijät siirtyvät sinne, missä tähän panostetaan.”

Sitaatti on peräisin IT-alan senioriosaajakyselystä, jossa pitkän linjan ammattilaiset arvioivat erilaisten asioiden, kuten palkan, työnkuvauksen ja koulutusmahdollisuuksien vaikutusta työpaikan valinnalle.

Lähes kaikki vastaajat korostivat jatkuvan kouluttautumisen välttämättömyyttä. Koulutusmahdollisuuden merkitys on niin suuri, että sen puute on syy kieltäytyä työtarjouksesta.

Liiketoiminnan suunta ja tavoitteet ovat vain osa toimivan koulutusstrategian rakentamista.

– Hyvä koulutusstrategia on fifty-fifty firman kasvutavoitteiden ja ihmisten toiveiden välistä tasapainottelua, sanoo HR-konsultti Riina Hakala vuosien IT-yrityskokemuksellaan.

Koulutusstrategiatyö alkaa osaamiskartoituksesta ja urapolkujen määrittelystä

Teknologiayrityksen on ilman koulutusstrategiaa mahdoton pitää kiinni osaajistaan ja kasvaa tuloksellisesti.

– IT-alan osaajapulakolikon toinen puoli on se fakta, että osaaminen myös vanhenee nopeasti.

Koulutusstrategian suunnittelu rakentuu nykyhetken ymmärrykselle. Osaamiskartoitus vie aikaa, mutta oikotietä onneen ei ole.

Toinen puoli pohjatyötä on urapolkujen ja niiden steppien määrittely. Sen jälkeen on mahdollista verrata roolin edellyttämiä kompetensseja siihen suuntaavan henkilön osaamiseen ja tunnistaa koulutustarpeet.

– Hyvin avatut urapolut ja mahdollisuus kehittyä ovat tärkeitä motivaatiotekijöitä, Hakala muistuttaa.

“Mahdollisuus edetä tai muuttaa toimenkuvaa oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Se on joustavuutta, joka saa pysymään työpaikassa pitkään.”

Urapolkujen pitää mahdollistaa myös horisontaalinen liike

IT-alan senioriosaajat muistuttavat yrityksiä siitä, että ylöspäin kipuaminen ei saa olla ainoa urapolkuja määrittävä tekijä.

“Nykypäivänä harva on samassa roolissa kahta vuotta pidempään. Pitää olla mahdollisuus muokata rooliaan joko sivuttain tai ylöspäin.”

Mitä pienempi yritys on, sitä tärkeämpää on mahdollistaa horisontaalinen liike.

– Se voi tarkoittaa niin erityisasiantuntijuutta kuin työnkuvan laajentumista. Työ on pidettävä mielekkäänä henkilön kehittyessä ja sen mahdollistaminen on huomioitava urapolkujen ja koulutusstrategian suunnittelussa.

“Mikäli yrityksessä ei näy mahdollisuuksia vaihteluun, en tartu mahdollisuuksiin.”

Ihmistaidot ovat tärkeä osa koulutusstrategiaa

”Ihmiset irtisanoutuvat esimiehen takia, ei työnantajan.”

Teknologiayrityksen koulutusstrategian sudenkuoppa liittyy pehmeisiin arvoihin. Ne on huomioitava sekä urapolun rooleja määriteltäessä että yksittäisen henkilön taitoja kartoitettaessa.

– Team Lead on tällä hetkellä trendikäs nimike. Se on hyvä esimerkki roolista, joka vaatii ihmistaitoja, Hakala muistuttaa.

Johtavassa roolissa työskentelevät henkilöt istuvat tärkeällä aitiopaikalla.

– HR-tiimillä ei ole suoraa näkymää arjen tekemiseen ja siksi esihenkilöt muodostavat tärkeän laajennetun tukitiimin. He ovat niitä todellisia sanansaattajia, porukan tsemppaajia ja osaamisen tuntijoita.

Esihenkilön syvä ymmärrys liiketoiminnan tavoitteista ja ihmisten toiveista heijastuu suoraan tekemisen laatuun: yritys osaa sekä rekrytoida oikeanlaisia osaajia että tukea tekijöiden kehitystä.

Kolme konkreettista vinkkiä: sopeuta arviointisykli bisneksen tarpeisiin, viesti selkeästi ja kanna vastuusi

”Osaamisen kehittäminen on paljon muutakin kuin pelkät online-kurssit ja mentorointi. Se on ennen kaikkea prosessi, jota pitää vaalia osana yrityskulttuuria.”

Koulutusstrategian tehtävä on kasvattaa työhyvinvointia ja liiketoiminnan laatua: varmistaa, ettei toiminta junnaa paikoillaan.

– IT-alalla muutokset ovat nopeita ja siksi koulutusstrategian ja sen pohjana olevien urapolkujen tarpeita pitää arvioida säännöllisesti. Ketteryys on valttia koulutusasioissakin.

Start up -yrityksissä sopiva sykli voi olla jopa yksi kvartaali.

Koulutusmahdollisuuksista ja niihin liittyvistä käytännöistä pitää viestiä selkeästi läpi koko organisaation.

– Paljonko koulutukselle korvamerkittyä aikaa on, voiko sen toteutumisen varmistaa pudottamalla turhan palaverin pois, miten se vaikuttaa laskutettavan työn odotuksiin, Hakala luettelee esimerkkejä perkausta vaativista linjauksista.

Hyväkin strategia on vain sanahelinää ilman toteutusta.

– Vastuu kouluttautumisesta on molemmin puoleista. Työnantaja mahdollistaa, viestii ja kannustaa, työntekijältä taas vaaditaan, että hän osaa johtaa itseään ja oikeasti käyttää saamansa mandaatin.

Jutussa haastateltu HR-konsultti Riina Hakala työskentelee sisaryrityksessämme Wise Consultingissa. Hänellä on pitkä kokemus IT-yritysten HR-työstä.

Jos yritykselläsi on tarvetta Hakalan kaltaiselle osaajalle,ota yhteyttä Wise Consultingiin!

Kiinnostaako IT-alan senioriosaajakysely 2022  kokonaisuudessaan? Lataa raportti tästä.

Tilaa blogimme