”Sinä, miltä nyt tuntuu, kun tiimiin tulee yksi nainen lisää?”. Tämän kysymyksen kulmakarvojen kohotuksen ja merkitsevien katseiden kera olen kuullut aivan liian usein. He näkivät siis, että minä, joka olin ensimmäinen nainen IT-konsulttiyrityksessä, sitten ensimmäinen ja ainoa nainen johtoryhmässä ja sittemmin hallituksessa, jouduin yhtäkkiä kilpailutilanteeseen. Naisena en siis kilpaillut miesten kanssa. ”Miltä tuntuu, kun et olekaan enää nätein tyttö?”. Ei, miellä naisilla oli oma liiga, jossa tietenkin kilpailimme keskenämme, mielellään asioista, kuten ulkonäkö.

Lasikaton rikkomista ja machoympäristössä taistelua, kuten usein on tilanne miesten dominoivissa IT-organisaatioissa, kuvataan asiaksi, josta voi olla ylpeä. ”Katso minua, minä osaan siinä kuin muutkin”. Aivan kuin tämä olisi jotakin tavoittelemisen arvoista. Sitä se ei ole vaan pelkkää resurssien ja energian hukkaa. Tiedämme nykyisin, että erilaisista ihmisistä koostuvat ryhmät ovat luovempia ja innovatiivisempia sekä tasa-arvoiset yritykset menestyvät paremmin. Tapaamme vielä monia IT-organisaatioita, joissa luullaan, että tasa-arvoisuutta voi käyttää kilpenä. Toisaalla levitetään arvostavia sanoja ja nimitetään yksi nainen johtavaan asemaan. Sitten asia on selvä ja homma voi jatkua suurelta osin kuten aikaisemminkin. Jos haluatte jatkaa näin, se on ihan teistä kiinni. Kuolette sukupuuttoon itsestään ennemmin tai myöhemmin. Jos haluatte sitä vastoin olla mukana kasvussa ja varmistaa tulevaisuuden, vinkkini on tarkastella syvällisemmin ja uskaltaa haastaa käsitys tasa-arvoisesta yrityksestä.

Kyse on todellakin halusta. Todellinen halu voidaan muuntaa käytäntöön. Tämän ei pitäisi olla vaikeaa, koska kilpailu IT-kyvyistä jatkuu vapaana. Tiedämme, että viime vuosina yliopistoista valmistuneet ja tulevat sukupolvet valitsevat työpaikan yhä suuremmassa määrin arvostusten, joustavuuden ja kehityksen perusteella. Nuoret hyvin koulutetut naiset ovat paljon tietoisempia kuin minä itse olin. Miksi he haluaisivat valita työpaikan, jossa heidän energiansa menee ennakkoluulojen kumoamiseen ja taisteluun rakenteita vastaan? Heillä on parempaa tekemistä, kuten ohjelmointi, ongelmien ratkaisu, innovaatio ja digitalisointi.

Tiedän, että voi olla epämukavaa haastaa oma turvallinen omakuva. Siitä on nimenomaan kyse epämukavuudessa, josta usein kirjoitetaan ilmaisuin, kuten ”IT-alalla ei ole naisia!”. Aivan kuin tämä olisi täysin mahdoton tehtävä. Sitä se ei ole. Alalla on naisia kaikilla tasoilla ja heitä valmistuu enemmän kuin aikaisemmin teknisistä korkeakouluista. Katso vain, mitä tapahtui pörssiyritysten hallituksissa, jotka olivat todellisen kiintiöiden uhan edessä, jos ne eivät olisi korjanneet tasa-arvoista sukupuolijakaumaa vuodessa. Valintakomiteat onnistuivat löytämään 46 prosenttia naisia vastavalituista jäsenistään, vaikka aikaisemmin heitä ei ”löytynyt” lainkaan. Ja tiedän, että heitä on merkittävästi enemmän.

Henkilökohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että parhaat hetket urallani ovat olleet, kun toinen, kolmas ja neljäs nainen on tullut työpaikalle ja johtoryhmään. Kun en ollut enää ”nainen”, ”naisten näkökulma” tai ”kaikki naiset”, vaan pystyin sen sijaan osallistumaan ja kunnostautumaan taitojeni ja kiinnostuksieni avulla. Tämä antaa henkilökohtaisen näkemyksen siitä, miten suuri mahdollisuus on jokaisessa rekrytoinnissa ja ylennyksessä. Kyseessä on todellisen potentiaalin huomioon ottaminen ja siten parempien tulosten saavuttaminen. Lisäksi näin yrityksestä tulee kiinnostavampi työnantajana ja toimittajana. Lisäksi toimialasta tulee houkuttelevampi, joten useampi valitsee alan. Tarvitsee tehdä vain päätös.


Lue lisää – lataa opas

Haluatko lukea lisää siitä, miten houkutella tulevaisuuden IT-työntekijöitä? Lataa opas – siinä on kuusi asiaa, jotka sinun työnantajana on tiedettävä.

Opas: Näin houkuttelet uutta IT-sukupolvea

Raportti


 

Tilaa blogimme

Jennifer Råsten

Business consultant, board member and political spokesperson

Jennifer Råsten, Block13, on valmentaja ja vapaa konsultti, joka keskittyy organisaatioon, rekrytointiin, kulttuuriin, kasvuun ja muutokseen.