Istut mukavasti haastattelussa, joka sujuu mielestäsi hyvin, kunnes kuulet tämän kysymyksen. Kysymys esitetään useimmissa haastatteluissa, ja siihen vastaaminen on aina yhtä haastavaa. Se voi olla muodossa ”Missä asioissa sinulla on kehitettävää?” tai ”Mitkä ovat heikkoutesi?” Monet hakijat pitävät kysymystä hankalana, ja olen aivan samaa mieltä. Kuka haluaisi puhua heikkouksistaan? Vastauksesi voi kuitenkin ratkaista, saatko työpaikan vai et, joten on hyvä valmistautua vastaamiseen jo ennen haastattelua.

Ole rehellinen ja selitä.

Valehtelet, jos sanot, ettei sinulla ole heikkouksia tai että mieleesi ei juuri nyt tule yhtään. Meillä kaikilla on heikkouksia, ja pitkän päälle rehellisyys kannattaa, sillä kukaan ei ole täydellinen. Yritä antaa esimerkki jonkin heikkoutesi ilmenemisestä ja siitä, mihin tilanteisiin se liittyy. Miten käsittelet tätä heikkoutta? Miten pyrit kehittämään sitä?

Esimerkki: ”Olen aika kärsimätön. Toisinaan odotan, että kollegat vastaavat sähköpostiini saman tien. Saatan turhautua, jos vastausta ei tule vartin sisällä.”

Älä yritä saada heikkouttasi kuulostamaan vahvuudelta.

Monet kääntävät kysymyksen toisin päin ja yrittävät saada heikkouden kuulostamaan vahvuudelta. Ole sen sijaan rehellinen ja puhu heikkoudestasi, vaikka sama ominaisuus voisi olla myös vahvuus. Voit kertoa, miten yrität kehittyä, ja esitä suunnitelmasi heikkouden parantamiseksi.

Esimerkki: ”Yksi suurimmista kehityskohteistani on asioiden esittäminen nopeasti. Joskus saatan olettaa, että kaikki ymmärtävät, mutta niin ei välttämättä käy. Yritän kuitenkin tosissani kehittää tätä puolta. Pyydän usein kollegojani muistuttamaan, jos etenen liian nopeasti, jotta kaikki pysyvät varmasti perässä.”

Etkö ole tullut pohtineeksi heikkouksiasi? On ehkä aika aloittaa.

Tällaista ei välttämättä tule pohdittua päivittäin. Jos kuulut niihin, joiden on vaikea löytää itsestään sen paremmin vahvuuksia kuin heikkouksiakaan, tartu tilaisuuteen ja tee maksuton persoonallisuustesti. Testi kestää vain 12 minuuttia, ja saat sen perusteella hyvää ja konkreettista palautetta itsestäsi.

Minulle rekrytoijana on tärkeintä huomata, että hakija tiedostaa, kuka on, ja näkee omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Itsetuntemus auttaa jo pitkälle!

Tilaa blogimme

Michaela Pettersson

Michaela on Hakijavastaava Tukholman toimistossa