Onko työnsaanti täysin mahdotonta? Mathias Gyllander, joka toimii rekrytointikonsulttina Ruotsin länsi- ja eteläosissa, antaa vinkkejä siitä, miten voit lähestyä työmarkkinoita, vaikka sinulla ei ole lähes ollenkaan kokemusta. Mikään ei ole mahdotonta!

Onko koulutuksesi jo pitkällä? Valmistutko ennen kesää ja CV:si on täynnä alan jargonia, kuten .NET, CCNA tai ISTQB? Silloin on aika hakea töitä. Tapaan paljon nuoria hakijoita. Yritän antaa joitakin vinkkejä, jotka voivat lisätä mahdollisuutta unelmatyöpaikan saantiin – nämä ovat niitä, joiden takia monet menettävät tilaisuutensa.

Mitä siis pitäisi tehdä? Onko lähetettävä CV? Vai odotettava, että jokusoittaa sinulle? Tämä voi toimia, mutta uskon, että on olemassa varmempiakin tapoja. Kerron muutamista asioista, joita näen usein ja jotka voivat vahvistaa profiiliasi työtä hakiessasi.

3 vinkkiä mahdollisuuksien lisäämiseen

Puute pätevistä IT-osaajista ei ole nykyisin enää mikään salaisuus. Pelkästään kehittäjien osalta arvioidaan, että puute on noin 30 000 henkilöä ja parin vuoden kuluttua luvun arvioidaan olevan jo 60 000. Jos otamme mukaan kaikki muut IT-alan tehtävät, luvusta tulee merkittävästi suurempi. Nyt on siis kyse siitä, miten nuorena tai ylipäätään työnhakijana pääset näkyville, annat kuulua itsestäsi ja erotut massasta.

Koulutuksen suorittaminen on usein vaihe 1. Sen jälkeen tulee kokemuksen hankkiminen alalta. Oletetaan, että olet kehittäjä, joka on saanut tutkinnon suoritetuksi. Olet sitoutunut ja todella innokas pääsemään töihin – mutta miten saat kokemusta ilman, että saat ensin työtä?

Tässä tapauksessa on merkitystä hyvällä CV:llä, josta käy ilmi, mitä oikeastaan osaat ja millä tekniikoilla olet työskennellyt: .NET, C#, C, C++, Java, HTML5, CSS3, JavaScript ja muut mahdolliset teknologiat.

Mitä siis tarkoitan sillä, että pitää näkyä, kuulua ja herättää huomiota?

1. Näkyminen

Lataa CV:si avoimeen CV-tietokantaan (kuten Monster) ja päivitä sitä muutaman kerran viikossa. Tee siitä näkyvä kaikille. Kun olet saanut työn ja sinusta tuntuu, että viihdyt työssäsi, poista CV ja lisää se takaisin myöhemmin, kun taas haluat päästä urallasi eteenpäin.

2. Kuuluminen

Nyt sinun on annettava kuulua itsestäsi; teet tämän esim. LinkedIn-sivustolla. Lisää eri yritysten rekrytoijia kontakteiksesi, esim. minut, ja pidä yhteyttä. Jaa tietoa verkostollesi. Ehkä on julkaistu PHP-versio, jossa on jotakin uutta. Tämän uutisen voit selvästi jakaa eteenpäin. Mutta ennen kaikkea osallistu keskusteluihin ja jaa tietämystäsi. Huolehdi, että sinulla on kuva profiilissasi, sillä kuvalliset profiilit saavat enemmän käyntejä kuin kuvattomat.


”Kun haet töitä Wise IT:n kautta, CV:tä tai muita asiakirjoja ei tarvitse liittää. Vastaat vain joihinkin oleellisiin kysymyksiin ja kopioit linkin LinkedIn-profiiliisi.”


3. Huomion herättäminen

Nyt sinun on erotuttava joukosta. Sinun on osoitettava, että olet kehittäjä, jolla on hieman enemmän nykyajan yritysten hakemaa innostusta ja sitoutumista. Ilman työkokemusta se tulee olemaan vaikeaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta. Aloita hankkimalla GitHub- tai BitBucket-tili ja lisää omia projektejasi. Mieluummin 10 tehtävää, joissa tutkit tarkasti array-prosessoria kuin ei yhtään ja yrität saavuttaa mahdollisimman korkean laadun sille, mitä tuot esiin. Jos projekti on web-pohjainen, varmista, että mukana on linkki, jotta voidaan nähdä, miltä työ näyttää ”toiminnassa”, jos tämä on mahdollista.

On myös itsestään selvää, että CV:stä tulee löytyä linkki GitHub-tiliisi. Ohjeeni CV:n muodolle on seuraava:

Koulutus

Koulutus ammattikorkeakoulussa, (koulun nimi ja paikkakunta)                                        06.2014- 05.2016

.NET-koulutus ja MsSQL-tietokannat

Kehitin muun muassa kauttakulkujärjestelmän, jota käyttäjä voi hallita webissä. Järjestelmä laadittiin C#- ja .NET-kielillä MsSQL-tietokannan avulla, jossa tallennettiin käyttäjätiedot. Järjestelmässä käytettiin HTML5:tä, CSS3:a ja JavaScriptiä (oma komentosarja).

Linkki projektiin on tässä << LIITÄ GitLink tähän >>.

Entä sitten?

Nyt on aika koota yhteen kaikki osat: CV, LinkedIn, Monster ja omat projektit. Voidaan melkein sanoa, että LinkedIn ja Monster hoitavat itse itsensä, kun vain lataat sinne CV:si. Sinun on kuitenkin pystyttävä keskustelemaan CV:stäsi haastattelussa. Kun pääset haastatteluun, sinun on todella varmistettava, että tuot esiin omia projektejasi. Näytä kuvia, kerro ajatuksistasi ja ongelmistasi, joita kohtasit, ja miten ratkaisit ne.

Toivotan sinulle onnea. Odotan nyt näkeväni monia uusia profiileja LinkedInissä, paljon CV:itä päivitetyillä GitHub-tileillä, joissa voi nähdä jännittäviä projekteja array-prosessoreilla, ja taitavia menetelmiä todellisessa backend-hengessä. Nyt olet todellakin tehnyt kaiken voitavasi, jotta lisäät mahdollisuuksiasi unelmatyön saantiin, vaikka aina ei saavutetakaan aivan sitä. Älä anna periksi, lopulta kyllä onnistut!


Lue lisää – lataa opas

Jos olet avoin uusille työmahdollisuuksille IT-alalla, pidä huoli, että sinut löydetään LinkedInissä – ja että profiilistasi ilmenee se, että näin on. Lataa opas, jossa on parhaat vinkit LinkedIniin.

Opas: Hae uusi IT-työsi LinkedIn-sivuston kautta

Hae uusi IT-työsi LinkedIn-sivuston kautta

Tilaa blogimme

Mathias Gyllander

Rekrytointikonsultti, Wise IT

Mathias on koulutettu järjestelmäasiantuntija. Hän on lapsenomaisen kiinnostunut IT:stä, mikä juontaa juurensa SNES-ajoista ja mikä on ilmennyt myöhempinä vuosina java-ohjelmointina eri yhdistyksissä. Nyt hän toimii rekrytointikonsulttina Wise IT:n läntisellä alueella Ruotsissa. Hän luo suhteita aina kaikkein kokeneimmista IT-arkkitehdeistä, CISO- ja verkkoteknikoista nuorempiin/vanhempiin .NET-, Java- ja C++ -kehittäjiin sekä alan kokeneisiin teknikoihin.