Haluaisitko vaihtaa työpaikkaa mutta ajatus työhaastattelusta stressaa? Haastattelutilanne voi hyvinkin jännittää, mutta ei hätää. Seuraavien vinkkien avulla menet seuraavassa haastattelussa päätyyn asti.

Valmistautuminen on kaiken A ja O.

Ensimmäinen ohjeeni haastatteluun menijälle on kunnollinen valmistautuminen. Aloita lukemalla yrityksestä. Selvitä, mitä yritys tekee ja mitä hakemassasi tehtävässä tarkkaan ottaen vaaditaan. Tutustu yrityksen LinkedIn-profiiliin. Sieltä näet tulevat kollegasi. Onko teillä yhteisiä kontakteja? Miltä ryhmädynamiikka vaikuttaa? Mitkä ovat yrityksen arvot? Ovatko ne itsellesi tärkeitä?

Käyttämällä hieman aikaa valmistautumiseen vältät pahimman jännityksen ja haastattelija vaikuttuu siitä, miten hyvin tunnet yrityksen toimintaa. Todellinen win-win-tilanne!

Haastatteluun.

Siirrytään seuraavaksi itse haastatteluun, joka on monelle jännittävä paikka. Miten haastatteluun pitäisi pukeutua? Miten vastaan kaikkiin hankaliin kysymyksiin? Mitä tilanteessa voi ylipäätään ajatella? Ennen haastattelua päässämme pyörii paljon kysymyksiä. Tässä on pieni tarkistusluettelo, josta voi olla apua:

  • Tule ajoissa paikalle
  • Pukeudu hyvin ja varmista, että vaatteet ovat puhtaat (ei sortseja eikä t-paitaa, olipa kyse mistä tehtävästä tahansa)
  • Hallitse oma CV:si! Valmistaudu kertomaan aiemmasta kokemuksestasi, osaamisestasi ja siitä, miten se vastaa tehtävän vaatimuksia ja haastattelijan kuvausta.
  • Osoita perehtymisesi! Mitä paremmin olet perehtynyt, sitä helpompi sinun on osoittaa soveltuvuutesi tehtävään.
  • Pysy olennaisessa ja vältä jaarittelua! Se, mitä teit 10 vuotta sitten, ei ole välttämättä tämän työn kannalta oleellista. Vältä pitkiä ja polveilevia vastauksia – ei ole hyvä, jos haastattelija hämääntyy eikä näe, miten sovellut tehtävään.
  • Tarkkaile haastattelijan elekieltä (jos hän alkaa selata papereita, ”palaa” haastattelulomakkeeseen ja yrittää saada suunvuoron, sinun on luultavasti aika lopettaa puhuminen ja antaa pallo takaisin haastattelijalle)
  • Tarkkaile omaa elekieltäsi (käsien pitäminen puuskassa viestittää, että et ole valmis vastaanottamaan tietoa, käsien pitäminen pään takana puolestaan vallankäyttöä).
  • Jotkin kysymykset, kuten ”mitkä ovat heikkoutesi, miten toimit ryhmässä, miten näet tulevaisuutesi”, voivat tuntua kuluneilta, mutta ne kuitenkin esitetään usein. Pysy askel edellä ja pohdi jo kotona, miten vastaat näihin kysymyksiin, jos ne esitetään. Älä toisaalta yritä saada heikkouttasi kuulostamaan vahvuudelta.
  • Uskalla esittää kysymyksiä! Ne osoittavat, että olet kiinnostunut ja vakavissasi. Viime kädessä kyse ei ole vain siitä, että sinun on tehtävä vaikutus haastattelijaan: on yhtä tärkeää, että tehtävä kuulostaa mielenkiintoiselta ja vastaa sitä, mitä olet hakemassa.

Huh… ohi on!

Onneksi koitos on takana päin. Ainakin melkein. Voi olla hyvä idea kiittää sähköpostitse haastattelusta ja kertoa, että odotat mielenkiinnolla asian etenemistä. Yhteydenotto on kenties tapahtunut LinkedInin kautta, mutta jos näin ei ole, yksi idea voi olla myös rekrytoijan tai haastattelijana toimineen esimiehen lisääminen LinkedIn-kontakteihin (jos haastattelu sujui mielestäsi hyvin).

Onnea matkaan!

Tilaa blogimme

Agnes Holmberg

Agnes on Konsulttijohtaja Tukholman toimistossa.