Herätyskello soi, mutta et halua nousta sängystä. Kyse ei ole tavanomaisesta uneliaisuudesta, vaan olet oikeasti väsynyt. Tuntuu kuin olisit juossut maratonin. Olet väsynyt sekä henkisesti että fyysisesti, etkä halua tai jaksa tehdä yhtään mitään. Kuulostaako tutulta? Minulle tämä on tuttua.

Olen kasvanut ajatukseen, että vastoinkäymisistä selvitään vaikka hammasta purren. Minulta kesti pitkään tajuta, ettei vastoinkäymisiä ole pakko sietää. Toisinaan on parempi lähteä ja uskaltaa aloittaa alusta.

Me kaikki käymme töissä eri syistä. Jokaisella on omat vaikuttimensa. Osalle tärkeintä on raha, toisille kehittyminen. Minulle viihtymisen kannalta ratkaisevia tekijöitä ovat kulttuuri, kehitys ja johtajuus. Olin joitakin vuosia sitten työpaikassa, jossa esimiehen johtamistapa oli niin ikävä, että halusin jäädä kotiin. En olisi koskaan uskonut, että toisen henkilön käytös ja johtajuus vaikuttaisivat minuun niin paljon. Tämän esimiehen johtamistapa voi toimia joillekin, mutta itse en kestänyt sitä, ja lopulta minun oli pakko lähteä.

Jälkikäteen toivon, että olisin hoitanut tilanteen hieman toisin. Oletko itse tilanteessa, jossa et tule toimeen esimiehesi kanssa? Tässä ovat vinkkini tilanteen hoitamiseen.

Aloita antamalla palautetta.

Se ei välttämättä toimi, mutta kannattaa ainakin yrittää. Anna esimiehelle konkreettinen esimerkki. Kerro, miltä sinusta tuntui. Selitä myös, miten olisit toivonut esimiehen toimivan, ja kysy, voisiko esimies vastata tällaiseen toiveeseen.

Esimerkiksi näin: Kun toimit…, minusta tuntuu, että… Voisimmeko tehdä jatkossa niin, että…? Luuletko, että voisimme yrittää näin?

Selvitä vaihtoehtosi yrityksen sisällä.

Voi olla, että palaute ei toimi ja töihin meneminen tuntuu edelleen vaikealta. Tiedustele siinä tapauksessa henkilöstöosastolta (jos yrityksessä on sellainen), onko yrityksen sisällä muita vaihtoehtoja. Et välttämättä halua lähteä yrityksestä kokonaan vaan toivot vain toista esimiestä. Mitä vaihtoehtoja on tarjolla?

Jos tämä ei toimi, hakeudu muualle.

Joskus tilannetta ei ole mahdollista ratkaista. Esimies jatkaa toimintaa, jota et siedä, ja mahdollisuudet sisäiseen siirtoon ovat rajalliset. Lopulta sinun on itse tehtävä lähtöpäätös. Työpaikkoja on tarjolla yllin kyllin, etenkin IT-alalla. Jos nykyinen työ ei motivoi, tarjolla on varmasti muita työpaikkoja.

Haluatko tietää, millaisia työpaikkoja on tarjolla juuri sinulle? Ota yhteyttä, niin autamme sinua löytämään seuraavan IT-työsi!

Tilaa blogimme

Ida Åkvist

Ida toimii markkinointikoordinaattorina Tukholman toimistolla.